2009-07-29 16:20:35• hírek • Gozner Gertrud

Optimizmussal megelőzhetők a bajok

Keveset tudnak az emberek a pszichoszomatikus betegségekről - nyilatkozta lapunknak dr. Virgil Enatescu, a Megyei Kórház Pszichiátriai Osztályának vezetője. Ezek olyan testi betegségek amelyek kialakulása lelki okokra vezethetők vissza.

Így okozhat például a stressz infarktust, gyomorfekélyt, valamint az endokrin rendszer működésének zavarát. A túlhajszoltság tehető felelőssé ezen kívül a magas vérnyomásért, valamint a cukorbetegségért. Sőt, a szerzett diabéteszes esetek kilencven százaléka kimutatható módon a stresszre vezethető vissza - magyarázta a szakember.

A tartós szorongás, stressz, fáradtság legyengíti a szervezet immunrendszerét, így könnyen felüthetik a fejüket a legkülönfélébb betegségek. Számtalan orvosi tanulmány témáját képezi, hogy a pszichés faktorok daganatos betegséghez vezethetnek. A kimerült idegrendszer és a vele szoros összefüggésben működő immunrendszer nem képes a folyamatosan képződő hibás sejteket ártalmatlanítani, és rákos daganat képződhet valahol a szervezetben

A stressz nem önmagában váltja ki a rákot, az hogy valakiben kialakul-e rákbetegség függ veleszületett hajlamától, munkájától, környezetétől. Ha folyamatosan optimisták vagyunk ezzel erősítjük az immunrendszerünket és megelőzhetjük a rákot - hangsúlyozta ki Enatescu doktor.

Sokszor történik meg a páciensekkel, hogy különböző testi tünetetekkel, mint például fejfájás, szédülés, álmatlanság felkeresik az orvost, és ha az nem talál szervi okot és egy pszichiáterhez irányítja a beteget, az felháborodik azon hogy ő nem bolond és tovább keresi egy másik orvosnál a szervi betegséget - magyarázta az orvos.

Tartós leterheltség, félelem és depresszió eseten a szervezet titkos erőforrásaihoz kell fordulni, ahogy a maratoni futó is tette, és csak a célban esett össze. Sajnos ezt az oldalát az emberi természetnek még kevésbé ismerjük - tette hozzá a szakember.


A lelki gondok sokszor testi tüneteket okoznak.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: